مراقبت و سلامتی

دیابتی ها چه کفشی بپوشند و چه کفشی نپوشند؟ +راهنمای خرید

اگر دیابت دارید و یا قرار است برای یک فرد دیابتی کفش بخرید نیاز است که به این نکات توجه کنید تا خرید مفیدی را داشته باشید.

ابتدا می خواهیم به این نکته اشاره کنیم که دلیل آسیب پذیری شدید پاهای افراد دارای مشکل دیابت چیست؟

طی تحقیقاتی که در ایران در سال 1380 انجام شد تعداد مبتلایان به دیابت در ایران بیش از یک و نیم میلیون نفر بوده است. افرادی که متاسفانه مبتلا به بیماری دیابت هستند این واقعیت را در نظر دارند که باید قند خون خود را کنترل کنند تا بتوانند موجب کاهش عواض بعدی این بیماری بشوند.

در مواردی دیابت ضعیف که کنترل شده ممکن است دو برابر آسیب بیشتر به پاهای افراد دارای دیابت بزند.

دیابت ممکن است به افراد دارای این مشکل، آسیب های عصبی بزند و یا باعث ناخوشی این افراد بشود.این مشکلات باعث می شود که حساسیت کف پای این افراد به درد کاهش پیدا کند و به این دلیل آسیب پا بیشتر منتشر  بشود.

شاید برای شما باور نکردنی باشد ولی طبق گزارش برخی از پزشکان متخصص دیابت، در ویزیت ها دیده می شود که برخی افراد دیابتی روی خرده شیشه راه رفته اند و یا  پا روی سوزن یا سرنگ گذاشته اند در حالی که در کف پای خود هیچگونه دردی را حس نمی کردند لذا این موارد می تواند به آنها آسیب بزند، و یا ممکن است در زمانی که شی ای از خارج در کفش آنها می رود حس نکنند و آن را بیرون نیاورند.علاوه بر این نکاتی که در بالا ذکر شد، افراد دارای دیابت ممکن است دچار گردش ضعیف خون بشوند پرا که قند خون باعث می شود رگ های خونی آنها دچار شل شدگی و یا گرفتگی بشود.

چه نوع کفشی برای افراد دارای دیابت مناسب است؟

در بالا ذکر کردیم که در افراد دیابتی جریان خون کاهش می یابد.در ادمه لازم است بدانید که همین کاهش جریان خون در افراد دیابتی باعث می شود اگر زخمی در پاهای آنها ایجاد بشود، سرعت کمتری در فرآیند التیام داشته باشند؛ و این یعنی دو مشکل، به عنوان دو عامل مهم آسیب زا مطرح هستند؛

ایجاد شدن پینه و یا انگشت چکشی ممکن است فشار هایی را در پا ایجاد کند که باعث بشود پای آنها دچار زخم بشود.

توجه مداوم و مناسب به پای بیماران دیابتی بسیار ضروری است ولی توجه به درمان زخم هایی که ایجاد می شود بسیار مهم تر است چرا که خیلی وقتها ممکن است این زخم ها اصلا تشخیص داده نشوند و یا اینکه درمان آن پیگیری نشوند.اگر این زخم ها درمان نشوند، متاسفانه در نهایت ممکن است منجر به قطع پای آنها بشود.

معمولا این مشکلات در کف پای بیماران در تایم ده یا پانزده سال گذشتن از ابتلای بیماری ایجاد می شود.و افرادی که کمتر مراقب سلامتی شان در حین داشتن بیماری دیابت هستند و یا بدن ضعیف تری دارند احتمال دارد زودتر این مشکلات ایجاد بشود.

به وقت انتخاب کفش دیابتی

در زمان خریدکفش فاکتور های بسیاری وجود دارند برای یک انتخاب مناسب و فقط اینکه بدانیم یک فرد از چه زمانی مبتلا به دیابت است کافی نیست. یکی از نکات مهم این است که بدانیم فرد مبتلا به دیابت در کف پای خودش به طور کامل حس لامسه دارد؟ آیا نشانه های غیر طبیعی را در کف پای خود حس می کند؟ حس دفرمه بودن در کف پا ایجاد نشده؟ آیا همه چیز عادی است؟ این ها مواردی است نیاز است حتما در انتخاب کفش به آنها دقت کنید.

بهتر است بدانید که بیماران دیابتی می توانند با کنترل کردن قند خون شان و مراقبت و توجه به سلامتی پاهایشان، می توانند از کفش های عادی استفاده کنند.متخصصان این امر بیماران دیابتی را به این نکته متوجه می کنند که هرروزه پاهایشان را چک کنند، اگر آسیب، زخم و یا تاول، بریدگی یا تورم ای جود دارد و یا ناخن شان دچار مشکلی مثل فرورفتن در گوشت دارد، حتما پیگیر باشند تا این مشکل به طور کامل بهبود یابد و در صورت نیاز به پزشک خود مراجعه کنند و وضعیت سلامتی پای خود را چک کنند و از آن اطمینان یابند.

این به طوری است که شاید جالب باشد بدانید اگر خانم های دارای دیابت بسیار مراقب سلامت کف پای خودشان باشند و از آن غافل نشوند حتی می توانند در صورتی که بخواهند در برخی موارد از کفش های پاشنه بلند هم استفاده کنند البته به شرطی که زیاد این کاررا تکرار نکنند و هر بار به مدت زیادی این کفش ها در پایشان نباشد.ولی اگر شما جزو ان دسته خانم هایی هستید که از سلامت کف پایخودتان مطمئن نیستید اصلا توصیه نمی شود که از این کفش ها استفاده کنید زیرا برای شما پیامد های بدی را به همراه خواهد داشت

کفش هایی که برای افراد دارای دیابت نامناسب و مضر است:

کفش ها و صندل های لا انگشتی:

کفش و صندل های لاانگشتی باعث می شود احتمال ابتلای شما به مشکلاتی در کف پای تان افزایش پیدا کند؛ چرا که به میزان مناسب نمی توانند از پاهای شما محافظت کنند و همچنین بندی که بین انگشتان قرار ی گیرد احتمال دارد خود باعث آسیب دیدن پوست و پای شما و یا تاول زدن بشود.از آن جایی که پوشیدن صندل های لاانگشتی در برخی استخر ها مرسوم است ، برای جلوگیری از آسیب کف پا به شما پیشنهاد می شود صندل راحت دیگری با خود به این محل ببرید.

کفش هایی مخصوص دیابتی ها:

اگر شما یا عزیزانتان که برای آنها به دنبال کفش مناسب می گردید و در کف پای خود بد شکلی می بینید و یا به طور کامل حس ندارید و یا گردش خون شما دچار مشکل است، می توانید به جای استفاده از کفش های مرسوم و معمولی، بهتر است که از کفش های راحتی و یا کفش هایی به نام کفش دیابتی استفاده کنید.

کفش های دیابتی معمولا از پارچه های نرم ساخته می شوند، و پنجه ی پای عمیق و وسیعی دارند که بتوانند انگشتان چکشی و یا  پینه را در خود جای دهند. و همچنین متخصصان پیشنهاد می کنند که از کتونی های رانینگ و یا پیاده روی به جای کفش های عادی استفاده کنید.

برخی بیماران مبتلا به دیابت از اینکه باید کفش هایی که مد نیستند را بپوشند و یا کفش هایی که ظاهر زیبایی به پاهای آنها نمی دهد شاکی هستند و تمایلی برای پوشیدن این کفش ها ندارند؛ برخی هم می گویند از اینکه باپوشیدن این کفش ها مشخص می شود که دچار دیابت هستند خجالت می کشند؛ نیاز است بدانید که آسیبی که از نپوشیدن کفش متناسب به شما می رسد بسیار جدی است.لطفا همیشه مطمئن بشوید کفشی که می پوشید آسیبی به سلامت پای شما وارد نمی کند.

کفش های دیابتی خاص

اگر مشکلات کف پای شما پیشرفته تر بشود و تغییر کل ها و زخم ها جدی تر باشد احتمال دارد این نیاز ایجاد بشود که کمی نگران بشوید و به متخصص خود مراجعه کنید؛ به احتمال زیاد شما نیاز به یک کفش دیابتی تخصصی تر دارید، کفشی درمانی که مدل حمایتی آن و پوشش داخلی متفاوت است.

برای مثال برخی از دیابتی ها نیاز است کفش هایی با قالب سفارشی بپوشند که در خصوص توزیع فشار روی پای آنها تغییراتی ایجاد کند. بیشتر مشکلاتی که برای پای دیابتی ها ایجاد می شود به علت عدم توزیع فشار مناسب در کف پای آنهاست.

برخی کفش های دیگر هم هستند که قوس کف پای متفاوتی دارند. آن دسته از بیماران دیابتی که بدفرمی شدید پا پیدا کرده اند ممکن است به این کفش ها با قالب سفارشی احتیاج داشته باشند.این کفش ها با اسکن خاص از پای این بیماران ساخته می شود.

متاسفانه برخی بیماران دارای دیابت که دچار جراحات کف پا می شوند حتی به توصیه ی پزشک خود در خصوص استفاده از کفش مناسب دقت نمی کنند واین باعث می شود که دچار جراحات شدید تر بشوند و حتی در آینده به قطع عضو منجر شود؛ این درحالی است که اگر به توصیه های پزشک خود عمل می کردند این اتفاقات ناگوار برایشان نمی افتاد.

این خطرات برای افرادی که بی حسی کف پا هم دارند بسیار جدی تر است.

توصیه هایی برای خرید کفش دیابتی ها 

توصیه هایی از مرکز دیابت برای بالا بردن سلامت پای افراد مسن ای که دارای دیابت هستند:

  • کفشی که می خرید نیاز است از پارچه ی نرم و کشی استفاده شده باشد.
  • در صورتی که می توانید کفش های بند دار راحتی پیدا کنید تا محافظت بیشتری از پای شما داشته باشد.
  • برای اینکه کفش شما بتواند ضربه گیری بهتری داشته باشد به جای کفشی که دارای چرمی نازک است، از کفشی لژدار استفاده کنید که ضربه گیر باشد.
  • کفش هایتان را در میانه ی روز بخرید که پای شما کمی ورم داشته باشد.
  • بلند ترین انگشت پای شما با نوک کفش تان باید به اندازه ی نصف انگشت ضصت تان فاصله داشته باشد.
  • برای اینکه پای تان آسیب نبینید کفش تان را حتما با استفاده از جوراب بپوشید.
  • وقتی اولین بار یک کفش را می خرید، بعد از یکی دو ساعت پای تان را چک کنید که بریدگی یا تاول ایجاد نکرده باشد.روز بعد آنها را سه تا چهار ساعت بپوشید و کم کم این زمان را افزایش دهید و پای خود را چک کنید.

زمان مناسب تعویض کفش دیابتی شما:

  • اگر پاشنه ی کفش شما در یک سمت پایین رفته باشد زمان تعویض کفش شماست.
  • اگر کف پاشنه ی کفش شما فرسوده شده باشد نیاز است کفش تان را تعویض کنید.
  • اگر آستر لایه ی داخلی کفش شما پاره شده باشد نیاز است کفش را تعویض کنید.

مهم است بدانید:

  • کفش هایی با رنگ روشن تر انتخاب کنید.اگر شما 5 دقیقه با کفش روشن در آفتاب باشید خیلی کمتر از یک کفش مشکی که نورآفتاب را به سمت خود جذب می کند ممکن است کفش تان فرسوده بشود.
  • اگر امکان دارد به پزشک مراجعه کنید و کفش طبی خاص خود را طراحی کنید.
  • به پاشنه ی کفش دقت کنید تا زیاد کم یا مرتفع نباشد، بلکه پاشنه ی متعادلی داشته باشد.
بازگشت به لیست